W naczyniu umieszczamy cukier, kakao, mąkę pszenną i ewentualnie jajka (nie są one konieczne, jeśli nie masz ich w lodówce ciasto wyjdzie równie pyszne!). Następnie mieszamy, aż do ich dokładnego połączenia. Do osobnej miseczki wlewamy kefir lub maślankę i wsypujemy sodę oczyszczoną.
Należy dobrze je razem wymieszać, Zawartość obu naczyń łączymy, aż do powstania gładkiej, czekoladowej masy. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów wysmaruj dowolnym tłuszczem, a następnie wyłóż papierem do pieczenia. Do przygotowanej w ten sposób formy, przelej przygotowane ciasto.
Nagrzej piekarnik do 200°C i piecz około 20-25 minut. Przed wyjęciem, sprawdź czy ciasto jest upieczone przy pomocy patyczka (jeśli nie ma na nim śladów masy, znaczy, że jest już gotowe).