Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy na małe różyczki. Następnie ścieramy obraną marchewkę i selera na grubych oczkach lub kroimy w niewielką kostkę. W garnku gotujemy bulion i dodajemy do niego starte warzywa. Po ponownym zagotowaniu przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy aż do miękkości marchewki i selera.
Powinno to zająć ok. 15 minut. W międzyczasie roztapiamy w innym garnku masło i dodajemy do niego mąkę oraz doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy. Do masła i mąki bardzo powoli dolewamy mleko, wciąż mieszając, by nie pojawiły się żadne grudki.
Doprowadzamy do zagotowania i nie przestając mieszać, gotujemy przez jeszcze dwie minuty, aż całość będzie gęsta. Gdy tak się stanie, zmniejszamy ogień i dodajemy starty ser. Po jego rozpuszczeniu wlewamy przygotowaną mieszankę do bulionu z warzywami. Całość dokładnie mieszamy i gotowe.