Babciny trik na szybkie lepienie pierogów. Dzięki niemu wychodzą najlepsze. Oto Instrukcja krok po kroku

Pierogi to polskie danie znane na całym świecie. Zajadają się nimi wszyscy, możemy je znaleźć w większości restauracji.

Ich różne rodzaje sprawiają, że każdy znajdzie swój ulubiony smak. Od popularnych pierogów z kapustą i grzybami, czy pierogami ruskimi, aż po te z mięsnym farszem, lub sezonowymi owocami w słodkim wydaniu. Uwielbiasz pierogi, ale nie masz czasu na ich przygotowanie? Decydujesz się więc na ich kupno, ale prawda jest taka, że te przygotowane własnoręcznie smakują najlepiej.

Ten przepis pokaże Ci, że lepienie pierogów wcale nie musi być takie czasochłonne.

Przygotowane ciasto rozwałkuj na cienki placek. Następnie posyp go mąką. Zostaw około 5-6 cm wolnej przestrzeni od brzegu ciasta, a dalej zacznij układać kulki z wcześniej przygotowanego przez Ciebie farszu.

Nałóż na tak przygotowany farsz drugą warstwę ciasta. Ciasto pomiędzy farszem dociśnij palcami tak, aby uformować pierogi.

Przygotuj sobie szklankę z cienkim brzegiem i z jej pomocą wytnij pierogi. Aby mieć pewność, że brzegi ciasta są dobrze sklejone, dociśnij je jeszcze palcami, a jeśli chcesz uzyskać na nich wzorki, zrób to za pomocą np. widelca.


Ten sposób pomaga zaoszczędzić czas, a lepienie pierogów staje się przyjemniejsze. Sam decydujesz, co dodajesz do farszu. Przekonaj się, że zrobione przez Ciebie pierogi będą smakować Tobie i Twoim bliskim.