Ich różne rodzaje sprawiają, że każdy znajdzie swój ulubiony smak. Od popularnych pierogów z kapustą i grzybami, czy pierogami ruskimi, aż po te z mięsnym farszem, lub sezonowymi owocami w słodkim wydaniu. Uwielbiasz pierogi, ale nie masz czasu na ich przygotowanie? Decydujesz się więc na ich kupno, ale prawda jest taka, że te przygotowane własnoręcznie smakują najlepiej.
Przygotowane ciasto rozwałkuj na cienki placek. Następnie posyp go mąką. Zostaw około 5-6 cm wolnej przestrzeni od brzegu ciasta, a dalej zacznij układać kulki z wcześniej przygotowanego przez Ciebie farszu.
Nałóż na tak przygotowany farsz drugą warstwę ciasta. Ciasto pomiędzy farszem dociśnij palcami tak, aby uformować pierogi.
Przygotuj sobie szklankę z cienkim brzegiem i z jej pomocą wytnij pierogi. Aby mieć pewność, że brzegi ciasta są dobrze sklejone, dociśnij je jeszcze palcami, a jeśli chcesz uzyskać na nich wzorki, zrób to za pomocą np. widelca.