Te faszerowane pieczarki mają rewelacyjny smak. Oto mój przepis na ich przyrządzenie. Koniecznie go zapisz

Nie masz pomysłu na obiad dla twojej rodziny? Idealnym rozwiązaniem będzie przyrządzenie faszerowanych pieczarek. W obecnych czasach wiele restauracji podaje swoim gościom tzw. „czekadełka”, które serwuje się przed zamówionym posiłkiem.

  • Na przyrządzenie potrzebujesz 15 minut
  • Danie główne w 45 minut
  • Czas gotowania to 30 minut
  • Ilość składników wystarczy na 5 porcji
  • Kaloryczność: 150 kcal

Składniki:

  • 500g dużych pieczarek (w marketach są dostępne pieczarki, które przeznaczone są do faszerowania)
  • 250g mięsa mielonego (z łopatki lub szynki wieprzowej)
  • pół szklanki startej mozzarelli
  • 1 cebula
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • łyżka bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Czekadełko ma nam urozmaicić czas oczekiwania na danie główne. Jego zadaniem jest zaspokojenie pierwszego, silnego głodu. Faszerowane pieczarki z mięsem mielonym i serem są często spotykaną przystawką serwowaną w domu.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Następnie umyj pieczarki i usuń ich nóżki, dzięki temu przygotujesz miejsce na farsz. Posiekaj nóżki oraz cebulę i całość podsmaż na rozgrzanym maśle.

Kolejno mięso mielone wymieszaj w misce z przyprawami, natką pietruszki, podsmażonymi nóżkami pieczarek oraz bułką tartą. Dopraw pieprzem i solom według uznania. Kapelusze pieczarek wypełnij przygotowanym farszem tak, aby utworzył się mały kopiec. Ułóż je na blaszce i włóż do piekarnika.

Całość piecz 20 minut. Po upłynięciu tego czasu wyjmij pieczarki, posyp je serem i ponownie umieść w piekarniku na 10 minut do momentu zapieczenia się sera. Wyciągnij blaszkę i przygotowane pieczarki udekoruj natką pietruszki. Jeżeli nie lubisz mięsa wieprzowego możesz zamienić je na każde inne według preferencji.

Wołowe mięso mielone doskonale komponuje się z faszerowanymi pieczarkami, ponieważ soki puszczane z niego podczas procesu pieczenia wnikają w pieczarki, przez co są one bardzo miękkie i pyszne. Jeśli nie przepadasz za mozzarellą, możesz użyć parmezanu. Musisz pamiętać, że parmezan jest słony, więc ogranicz wtedy sól użytą do doprawienia mięsa.

Podziel się przepisem z rodziną i znajomymi. SMACZNEGO!