Zapiekanka z ziemniakami i mielonym – zrobisz ją bardzo prosto. Znika ze stołu w kilka chwil – Oto przepis

Zapiekanki to dania nie tylko proste, ale przede wszystkim szybkie, sycące i efektowne. Niewielkim nakładem pracy uzyskujemy danie, którym zachwyci się cała rodzina.

Robiąc domową zapiekankę możemy puścić wodze fantazji i użyć akurat tego, co zalega nam w lodówce, ale dzisiaj przygotujemy zapiekankę z mięsem mielonym i ziemniakami – danie idealne na zbliżające się jesienno – zimowe wieczory.

Do przygotowania zapiekanki będziesz potrzebować:

  • 1 kg mięsa mielonego (optymalnie wołowiny, ale może być każde inne)
  • 2 kg ziemniaków
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła (oregano, bazylia, majeranek)
  • ser żółty tarty ( opcjonalnie )

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie odcedź. Dodaj masło i dokładnie ubij uzyskując konsystencję gładkiego puree pozbawionego grudek.  Zimne mięso mielone przełóż do naczynia, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę (możesz ją wcześniej podsmażyć, jeśli masz czas).

Dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Nie mieszaj często, smaż do uzyskania złotego koloru, a pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy.  Przygotuj formę do pieczenia, wyłóż jej dno papierem i przesmaruj olejem, aby zapiekanka nie przywarła w trakcie pieczenia.

Na spód naczynia wyłóż puree ziemniaczane, a następnie przygotowane mięso mielone – całość wyrównaj. Całość pokryj równomiernie śmietaną.  Gotowe danie włóż do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika ( opcja góra – dół ), piecz około 40 – 50 minut, do uzyskania złocistej, chrupkiej skorupki na wierzchu.

Opcjonalnie na 5 minut przed końcem pieczenia całość posyp startym żółtym serem. Przed podaniem pozwól zapiekance chwilę „odpocząć” – będzie cię łatwiej kroić. Smacznego!