Kapusta w cieście – Szybka przekąska, która każdemu zasmakuje. Poznaj ten świetny przepis.

Wpadli niezapowiedziani goście? A może nie chce Ci się szykować kolacji?

Nieważne co jest powodem, poniżej znajdziesz świetny przepis, który nadaje się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i jako przekąska do filmu. Czas wykonania całości to max pół godziny, a zachwyci nawet najbardziej wymagających.

Co będzie Ci potrzebne?

  • główka kapusty,
  • 4 kopiate łyżki majonezu,
  • 3 kopiate łyżki mąki,
  • 3 jajka,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • ulubione przyprawy np. papryka słodka, majeranek.

Sposób przyrządzenia:

Na samym początku musisz przygotować kapustę tak jak na gołąbki, aby liście łatwo odchodziły – należy obgotować kapustę kilka minut w garnku. Następnie taką kapustę wyjmij z wody i zostaw do przestygnięcia.

W międzyczasie zabierz się za ciasto – do naczynia (najlepiej miski) rozbij jajka, dodaj mąkę, majonez i przyprawy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.

Kiedy kapusta będzie już zimna, możesz zacząć odzielać liście i dzielić je na mniejsze kawałki. Każdą podzieloną część liścia obtocz w przygotowanym wcześniej cieście. Teraz wystarczy już tylko rozgrzać olej na patelni i smażyć.

Smaczna przekąska gotowa!