Schab z porem, pieczarkami i serem to przepyszne danie – Zaskakujące połączenie, które zadziwi smakiem każdego.

Każde danie można nieco przerobić i stworzyć nowe i ciekawe dania, które zasmakują całej rodzinie. Trzeba jedynie chwilę zastanowić się, co mogłoby nam się przydać podczas przygotowywania takich posiłków.

Tym razem weźmiemy się na schab. Różne kotlety czy rolady już widzieliśmy, ale pewnie nie próbowaliśmy wersji z porem i w sosie serowo-pieczarowym. Dlatego właśnie takie rozwiązanie przedstawimy właśnie dzisiaj. Przepis nie jest skomplikowany i nie powinien Ci zająć wiele czasu.

Składniki:

  • 0,5 kg schabu bez kości
  • ok. 15 dag sera żółtego
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • pieprz, sól
  • wykałaczka

Składniki na sos:

  • 1 łyżka masła
  • opakowanie serka topionego
  • 20 dag pieczarek

Wykonanie:

Schab pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Lekko je rozbij, a następnie przypraw. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło i posiekany czosnek. Smaż przez parę minut. Białą część pora pokrój na plastry i dodaj na patelnię. Smaż przez ok. 10 min, po czym zdejmij z ognia, by wystygło.

Ser zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj na patelnię. Farsz nakładaj na schab, roluj go i przekłuwaj wykałaczką, by mięso nie rozpadło się podczas smażenia. Usmaż na złoty kolor. Pora na sos. W garnku roztop masło, dodaj pieczarki i usmaż.

Dolej trochę wody i dodaj ser. Całość duś pod przykrywką przez ok. 10 min. Składniki dokładnie zblenduj. Roladki umieść w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem i piecz 30 min w 160 st. C.

SMACZNEGO!