Lekarz ci o tym nie powie. Wystarczy, że zastosujesz naszą kurację raz w miesiącu, a skutecznie oczyścisz wątrobę.
Sposób na zdrową wątrobę – Lekarze o nim nie mówią
Rodzynki, to popularne bakalie, które są świetną alternatywą dla słodyczy, a jednocześnie doskonałym źródłem składników mineralnych takich jak cynk, żelazo oraz wapń. To sprawia, że stanowią doskonałą przekąskę w trakcie dnia.
To jednak nie wszystkie korzyści jakie daje włączenie rodzynek do diety, ponieważ mogą one również pomóc w stabilizacji poziomu cholesterolu we krwi, dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy. Ten efekt dają natomiast tylko, gdy są spożywane rano przed pierwszym posiłkiem.
Oprócz tradycyjnej formy rodzynek, aby wykorzystać pełen ich potencjał, warto przyjrzeć się bliżej naparowi, który można z nich przyrządzić. Jego pierwszym dużym atutem jest fakt, żę posiada mniej cukru niż zwykłe rodzynki.
Włączenie go do swojej diety może również pomóc w pozbyciu się nawracającego bólu brzucha oraz ciągłego uczucia przepełnienia. Dzieje się tak dzięki wzmożonemu wydzielaniu kwasu żołądkowego, które pomaga w procesie trawienia.
W długotrwałej perspektywie, takie zastosowanie wspomaga wątrobę oraz pracę układu krążenia, z korzyścią dla całego organizmu. Dzięki takiemu wzmocnieniu organizm jest mniej podatny na rozwój chorób przewlekłych, a dzięki lepszej odporności łatwiej radzi sobie z chorobami zakaźnymi.
Oprócz korzyści zdrowotnych, osoby stosujące wywar z rodzynek, w miarę jego stosowania zaczęły dostrzegać pozytywną zmianę w wyglądzie. Okazało się, że widocznie wspomaga on redukcję opuchlizny w okolicach twarzy, szczególnie worków pod oczami oraz policzków. Poprawie w czasie uległ również wygląd cery, stała się ona widocznie zdrowsza dzięki oczyszczeniu organizmu.
Przyrządzanie naparu z rodzynek
Nie bez znaczenia jest sam dobór bakalii. Warto kierować się wysoką jakością produktu, i wybrać taki ze sprawdzonego źródła, na przykład certyfikowany bio lub z ekologicznych upraw, aby mieć pewność, że nie miały styczności z niepożądanymi substancjami, jak pestycydy czy szkodliwe nawozy sztuczne. Najlepsze do wywaru będą rodzynki twardsze i niezbyt jasne, a także możliwie matowe.
Potrzebne do naparu będą:
- Woda – 400 ml
- Opakowanie rodzynek – 150 g
W pierwszej kolejności przygotowaną wcześniej wodę wlewamy do małego garnka lub rondla, i podgrzewamy aż do wrzenia. W trakcie gdy woda się gotuje, rodzynki wsypujemy na sitko i płuczemy zimną wodą. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy wcześniej opłukane owoce, na małym ogniu gotujemy przez 20 minut.
Po ich upływie zdejmujemy naczynie z kuchenki i tak pozostawiamy przez noc. Następnego ranka powstały napar wlewamy do kubka przez sitko, tak aby pozostały na nim rodzynki. Ważne jest, aby delikatnie podgrzany wywar pić na czczo, 30 minut przed śniadaniem. Proces ten należy powtarzać przez 4 kolejne dni, raz na miesiąc.