Nie uwierzysz, zanim nie spróbujesz, że zwykły biszkopt może być tak miękki i przyjemny w smaku. To idealne ciasto na deser do filiżanki kawy.
Składniki:
Na początek oddziel białka jaj od żółtek. Następnie białka ubij na pianę z łyżką cukru za pomocą miksera. Konsystencja powinna być sztywna.
Oddzielnie ubij masło z cukrem waniliowym. Dodaj także szczyptę soli. Taki zabieg sprawi, że ciasto wyda się słodsze.
Do mieszanki dodaj żółtka.
Na koniec dodawaj powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Porządnie wymieszaj masę mikserem.
Dodaj pianę z białek i mieszaj ręcznie. W ten sposób zachowasz lekką i puszystą konsystencję ciasta.
Blacha powinna mieć wymiary 23×23 cm, zaś wysokość krawędzi powinna mierzyć minimum 4 cm. Naczynie do pieczenia wyściel papierem. Wyłóż ciasto i powtykaj w nie ulubione owoce.
Posyp zwykłym cukrem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez około 60 minut.