Wspaniały przepis, który odmieni nudne i oklepane śniadania – Prosty w wykonaniu ser topiony.

Serek topiony jest idealny na kanapki na śniadanie czy kolację, a dzieci wprost go uwielbiają.

Poniższy domowy przepis pozwala na stworzenie naprawdę smakowitego, aksamitnego sera. Aby urozmaicić jego smak, możemy dodać odrobinę grzybów, mięsa, warzyw czy różnego rodzaju ziół

Potrzebne składniki:

  • masło 82% – 60 g,
  • ser twarogowy tłusty lub półtłusty – 500 g,
  • sól – pół łyżeczki,
  • jajko – jedna średnia sztuka,
  • soda oczyszczona – pół łyżeczki.

Przygotowanie:

Rozdrabniamy twaróg przy pomocy miksera, a następnie dodajemy sól, sód oraz jajko i mieszamy. Całość przekładamy na patelnię, nie przestając mieszać. Podgrzewamy, tak aby ser był płynny. Dodajemy masło i wciąż podgrzewamy, nieustannie mieszając.

Kiedy masa osiągnie jednolitą i gładką konsystencję, zdejmujemy ją z palnika. Mieszamy jeszcze przez kilka minut, aż serek się ochłodzi. Całość przekładamy do foremek lub szklanego naczynia, a gdy się wystudzi, wstawiamy do lodówki.

Gotowy serek możemy urozmaicić, posypując go rozmaitymi ziołami czy słodką papryką bądź też dodając warzyw, grzybów czy wędlin. Serek topiony jest gotowy, życzymy smacznego!