Przepis, który gwarantuje ciepły, domowy, pięknie pachnący chleb i to bez użycia piekarnika.

Domowe pieczywo jest najlepsze.

Zapach rozchodzący się po domu, spełni oczekiwania każdego domownika. Ten chleb posmakuje każdemu, więc śmiało możesz zacząć go robić.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 330 ml wody;
  • 10 g soli;
  • 5 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych drożdży;
  • olej do smażenia.

Przygotowywanie;

Przygotuj sobie wszystkie składniki – najlepiej już odmierzone. Suche drożdże dodajemy do mąki z pozostałymi składnikami.*

Jeśli używasz świeżych drożdży, musisz zrobić z nich rozczyn – tj. drożdże zasypać odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem/wodą – wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj tak aby nie było grudek. Przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce – gdy napęcznieją są gotowe do użytku.

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto,

Formujemy je w  dwie kulę. Ciasto musi odpocząć – więc odstawiamy obie części do ponownego wyrośnięcia, na około pół godziny.

Patelnie wysmaruj olejem/oliwą i włącz palnik na średni ogień.

Ciasto wkładamy na rozgrzany olej, przykrywamy i smażymy przez około 15 minut.

Gdy minie podany czas, górę chlebka smarujemy pędzelkiem olejem i odwracamy go na drugą stronę.

Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku pierwszej strony. Gdy przyrumieni się z dwóch stron – jest gotowy!