Zapach rozchodzący się po domu, spełni oczekiwania każdego domownika. Ten chleb posmakuje każdemu, więc śmiało możesz zacząć go robić.
Przygotuj sobie wszystkie składniki – najlepiej już odmierzone. Suche drożdże dodajemy do mąki z pozostałymi składnikami.*
Jeśli używasz świeżych drożdży, musisz zrobić z nich rozczyn – tj. drożdże zasypać odrobiną cukru i zalać ciepłym mlekiem/wodą – wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj tak aby nie było grudek. Przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce – gdy napęcznieją są gotowe do użytku.
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto,
Formujemy je w dwie kulę. Ciasto musi odpocząć – więc odstawiamy obie części do ponownego wyrośnięcia, na około pół godziny.
Patelnie wysmaruj olejem/oliwą i włącz palnik na średni ogień.
Ciasto wkładamy na rozgrzany olej, przykrywamy i smażymy przez około 15 minut.
Gdy minie podany czas, górę chlebka smarujemy pędzelkiem olejem i odwracamy go na drugą stronę.