Okazuje się, że założenie przydomowej hodowli czosnku jest niezwykle łatwe. Dzięki temu będziesz mógł na stałe wykreślić go z listy zakupów! Wypróbuj naszą sprawdzoną metodę na rozpoczęcie przygody z uprawianiem mini-ogródka w domowym zaciszu.
Zacznijmy najpierw od podstaw, czyli czy hodowla czosnku w ogóle się opłaca. Jak najbardziej! Wytwarzając własne warzywa lub przyprawy, doskonale wiemy, jakich nawozów użyliśmy. W ten sposób będziemy na sto procent przekonani o tym, że nie jemy żadnej chemii.
Po drugie, mamy ciągle pod ręką świeże składniki na zupy i inne potrawy. A po trzecie – czosnek zdecydowanie przyda się w okresie jesienno-zimowym w celu zapobiegania przed różnego rodzaju infekcjami czy chorobami.
Do przygotowania pierwszej sadzonki potrzeba:
Zacznij od podzielenia czosnku na ząbki – rób to delikatnie tak, by skórka pozostała na nich nieuszkodzona. To bardzo ważne! Ząbki czosnku wsadź do doniczki wypełnionej ziemią. Przechowuj sadzonkę w miejscu raczej zacienionym, w granicach ok. 15 stopni Celsjusza.
W nasłonecznioną przestrzeń możesz ją przenieść, dopiero gdy roślina wykiełkuje. Skąd wiedzieć, że czosnek jest gotowy do zebrania? Zaczekaj, aż jego liście całkiem wyschną – to oznaka, że nadszedł czas zbiorów.