Co więcej, lista składników jest dość krótka, a samo przygotowanie ciasta bardzo proste. Na tym przepisie na pewno się nie zawiedziesz, a goście, których poczęstujesz ciastem, będą mieli ochotę na więcej! Poniżej lista składników oraz receptura!
Do wykonania ciasta budyniowego potrzebujesz:
Teraz czeka cię kolejny etap! Nie obawiaj się, to naprawdę nic trudnego! Podwiń rękawy, załóż kuchenny fartuch i do dzieła!
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywną pianę mikserem (bądź ręcznie), żółtka zaś przelej do kubka. Gdy białkowa masa będzie już dość sztywna, dodaj 6 połowę porcji cukru pudru. Ubijaj jeszcze przez chwilę, po czym wsyp 6 łyżek mąki.
Wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką (rób to delikatnie, aby piana nie opadła). Na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia wylej mieszankę. Piecz w piekarniku przez 15-20 minut.
Najbardziej istotną część tego deseru stanowi oczywiście krem budyniowy. Odłożone wcześniej żółtka ubij z 6 łyżkami cukru. Dodaj 2 łyżki mleka, budyń i 3 łyżki mąki. Wymieszaj. Mleko, które Ci pozostało, zagotuj na wolnym ogniu. Gdy ostygnie, wlej do niego masę na bazie żółtek i masło.
Wymieszaj energicznie łyżką drewnianą. Pozostaw do ostygnięcia. Krem powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Na wyjęte z piekarnika i ostudzone ciasto wylej krem i rozprowadź równomiernie po całej jego powierzchni.