Do tego ciasta będziemy potrzebować tylko kilka składników. Nazwa ciasta wzięła się z tego, że składniki do niego podawane są łyżeczkami. Dzięki temu nie ma problemu, by odmierzyć dobrze składniki.
Należy zacząć od jajek, które trzeba ubić wraz z solą do momentu aż powstanie puszysta piana. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru i nadal trzeba ubijać jajka. Do tego dokładamy mleko i olej roślinny oraz wyciśnięty z połowy cytryny sok. Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej wymieszaj. W międzyczasie przygotuj blachę, którą wyłożysz papierem. Można też posmarować masłem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. W tej temperaturze placek powinien być trzymany przynajmniej przez pół godziny.
Można w trakcie pieczenia sprawdzać patyczkiem środek ciasta. Po wyjęciu ciasto można dowolnie udekorować. Można położyć owoce, polewę czekoladową, czy dodać galaretę z rodzynkami. Dzięki temu, że zmienimy dodatki, to ciasto można robić co sobotę, a domownicy nie poznają, że jest to jedno ciasto, gdyż smak będzie zmieniony poprzez dodatki.