Odkąd znam ten przepis – robię je non stop. Naleśniki zapiekane z serem – Tak przygotowanych jeszcze nie jadłaś.

Kto by pomyślał, że zanurzając w śmietanie i zapiekając w piekarniku dobrze wszystkim znane naleśniki z serem powstanie danie, które na stałe zagości w Twojej kuchni!

Naleśniki są doskonałym połączeniem masy śmietanowej z nutą wanilii i sosem malinowym. Stawiając je na stole możesz mieć pewność, że znikną w mgnieniu oka.

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

  • 0,75 l mleka
  • 0,3 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 0,4 kg serka homogenizowanego (waniliowego)
  • 0,25 kg twarogu półtłustego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 łyżka cukru

Mus malinowy:

  • 0,4 kg malin
  • 2 łyżeczki wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • opcjonalnie do smaku: cukier
  • do dekoracji: cukier puder

Masa śmietanowa:

  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (w proszku)
  • 1 jajko

Przygotowanie:

Mleko, jajka oraz mąkę dokładnie ze sobą mieszamy do uzyskania spójnej konsystencji. Aby uniknąć grudek, można składniki połączyć za pomocą robota kuchennego. Na rozgrzaną patelnię wlewamy masę, aby powstał cienki naleśnik. Z całości przygotowanej mieszanki powinno wyjść około 13 sztuk.

Uwaga: jeśli do smażenia jest użyta patelnia teflonowa, na początku (i tylko wtedy) należy wlać odrobinę oleju.

Kiedy naleśniki się smażą, można przygotować sos malinowy. Do rondelka wkładamy maliny i podgrzewamy je do momentu, kiedy zaczną się rozpadać. Wtedy dodajemy cukier do smaku oraz mieszankę skrobi ziemniaczanej z wodą.

Cały czas mieszając, gotujemy owoce przez kilka minut, po czym odstawiamy do wystygnięcia. Jeśli chcemy uzyskać aksamitnie gładki sos, maliny można zmiksować. Wykonanie nadzienia zaczynamy od roztarcia ręcznie lub przy użyciu blendera twarogu tak, żeby nie było grudek.

Kiedy masa będzie jednolita, dokładamy serek homogenizowany, cukier, budyń i ponownie mieszamy. Każdy z placków posmarować nadzieniem przeznaczając około 1 łyżeczkę na sztukę. Zawinąć w ruloniki i ułożyć ściśle w naczyniu żaroodpornym.

Nie możemy zapomnieć o masie śmietanowej.

Jajko roztrzepujemy delikatnie widelcem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Na koniec dokładnie mieszamy całość do połączenia się elementów. Naczynie żaroodporne zalewamy masą śmietanową. Piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem do zgęstnienia i zapieczenia masy śmietanowej.

Naleśniki polewamy sosem z malin na chwilę przed podaniem. Do dekoracji warto wykorzystać również cukier puder i liście świeżej mięty. Tak przybrane danie nie dość, że niesamowicie kusi swoim wyglądem, to na dodatek jest doskonałe w smaku.