Znikają ze stołu w kilka chwil – Przepyszne zrazy z mięsa mielonego. Robię co niedzielę

Prezentujemy przepis na wyjątkowe zrazy z mięsa mielonego. Zrazy wykonane tą metodą są naprawdę pyszne i znikają bardzo szybko ze stołu.

Co będzie potrzebne?

  • pół kilograma mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 150 gramów boczku
  • 2 ogórki kiszone
  • sos pieczeniowy ciemny
  • olej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, ziele angielskie liście laurowe

Jak przygotować?

Mięso dokładnie ugniatamy i dodajemy do niego połowę cebuli, która zostanie wcześniej posiekana. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli mięso będzie się kleiło, to można dodać trochę bułki tartej. Mięso kształtujemy w cienkie placki, których grubość nie powinna przekraczać 1 centymetra.

Pozostałe składniki, czyli: boczek, cebulę i ogórki kroimy w kostkę i tak przygotowanymi dodatkami posypujemy przygotowane wcześniej mięso. Wierzch mięsa przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Z placków robimy zrazy i obtaczamy je bułką tartą, a następnie smażymy na oleju.

Kolejnym krokiem jest zalanie zrazów wodą i dodanie ziela angielskiego oraz liści laurowych. Wówczas całość powinniśmy gotować przez około 30 minut. W czasie gotowania zrazów przygotowujemy sos pieczeniowy, który po zagotowaniu możemy zagęścić przy wykorzystaniu wody wymieszanej z mąką.

Po przygotowaniu sosu całość gotujemy jeszcze przez chwilę i mamy gotowy obiad. Do tak przygotowanych zrazów doskonale pasują buraczki czy też inne dodatki. Każdy, kto chociaż raz spróbuje takich zrazów, będzie zachwycony. Smacznego.