Cukinia w cieście sprawdzi się na każdym przyjęciu – Przekąska, którą można zaserwować zarówno, mięsożercom, jak i wegetarianom.

Cukinia w cieście.

Cukinia to rewelacyjne warzywo, z którego przygotujesz wiele wyśmienitych potraw. Im warzywo młodsze, tym zdrowsze i smaczniejsze. Znajdziemy w niej witaminy takie jak magnez, żelazo, czy potas, więc możemy ją śmiało jeść na zdrowie.

Dziś zdradzimy przepis na świetną, szybką przekąskę, a mianowicie na cukinię w cieście. Można przygotować ją jako dodatek do obiadu, lub po prostu jako wegetariańską przekąskę.

Do przygotowania cukinii w cieście potrzebne będą następujące składniki.

  • Młode cukinie ok 3 sztuki.
  • Jajka – 2 sztuki
  • Jogurt naturalny 100 ml.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Mąka pszenna
  • Olej do smażenia
  • Pieprz, sól lub wegeta do smaku.

Sposób wykonania:

Cukinie dokładnie myjemy, z racji tego, że warzywo jest młode, nie trzeba obierać jej ze skórki. Następnie kroimy cukinie w plasterki bądź też w paski wedle uznania. Czosnek drobno siekamy, lub ścieramy na tarce z drobnymi oczkami.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta, w tym celu roztrzepujemy jajka, do których dodajemy jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem, możemy dodać też ulubione zioła. Do wymieszanych z jogurtem jajek dosypujemy mąkę tak, aby powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego.

Plasterki cukinii obtaczamy w mące, następnie zamaczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu, cukinię warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepyszna przekąską gotowa! 🙂