Przepis na przepyszny obiad. Jedno z najsmaczniejszych mięs jakie jadłam – Majonez, ser, jajko, cebula i schab – sprawdź, jakie to proste.

Chcesz przygotować niedzielny obiad, który zachwyci wszystkich domowników?

Dzięki temu przepisowi, wystarczy, że posiadasz kilka zwykłych składników i poświęcisz około 10 minut na przygotowanie dania. Ten niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu zapiekany schab z pewnością posmakuje każdemu.

Lista potrzebnych składników:

  •  4 plastry schabu, w miarę możliwości bez kości;
  •  100 g twardego żółtego sera;
  •  1 cebula;
  •  3 łyżki majonezu;
  •  2 jajka ugotowane na twardo;
  •  sól i inne przyprawy dla smaku.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności ponacinaj plastry schabu nożem po przekątnej, tak żeby powstał na nich wzór kratki. Następnie posyp schab solą i pieprzem z obu stron. Przygotuj naczynie żaroodporne. Posiekaj cebulę w piórka i ułóż ją na dnie naczynia. Na cebuli ułóż przygotowane wcześniej plastry schabu.

Do osobnej miski wrzuć starty żółty ser oraz starte jajka, dodaj majonez, sól i przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj. Przygotowaną w ten sposób pastę do smarowania rozprowadź grubą warstwą na plastrach schabu ułożonych w naczyniu żaroodpornym.

Przygotowane danie piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Danie można podawać z tłuczonymi ziemniakami, świeżą sałatką lub duszonymi warzywami. Smacznego!