Zaskakujący kawowy krem, który zrobisz bez użycia mascarpone i śmietanki. Do tego szybki w przygotowaniu, zajmie Ci ono 2 minuty.

Czasem chodzi za nami jakiś deser i same nie jesteśmy pewne na co mamy ochotę.

Chciałybyśmy zrobić coś same i zrezygnować z kupnych słodyczy, ale nie mamy ochoty stać w kuchni przez pół dnia. Ten ultralekki kawowy deser to idealny wybór w takiej sytuacji! Przygotujemy go w kilka minut, a smak jest niezapomniany.

Składniki:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 35 g kawy rozpuszczalnej (w wersji dla dzieci – bezkofeinowej)
  • 0,75 szklanki wody mineralnej (lub przegotowanej)

Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki w misce i miksuj tak długo, aż składniki dokładnie się połączą. Ubijaj co najmniej kilka minut, aż krem stanie się jasny i będzie przypominał konsystencją bitą śmietanę

Włóż masę do lodówki i zostaw na kilka godzin do stężenia

Krem możesz podać jako dodatek np. do ciast. Może stanowić również samodzielny deser, np. po przełożeniu do pucharków i udekorowaniu. Do dekoracji świetnie sprawdzą się listki mięty, rodzynki czy świeże owoce (maliny, borówki, truskawki). To idealny wybór na letnie popołudnie.