Udka kurczaka na kapuście to szybki i smaczny obiad. Wszystko przygotujesz w jednym naczyniu. 

Pieczenie to łatwy i szybki sposób na przygotowanie wielu potraw, które nie pochłaniają zbyt dużo czasu, a zawsze wychodzą smaczne i soczyste. 

Dzięki pieczeniu potrawy zachowują większość swoich wartości odżywczych, a przy tym są dietetyczne i lekkostrawne. Jest to świetny sposób na przygotowanie jednocześnie dania głównego oraz przystawki.  Soczysty kurczak na kapuście to propozycja wprost dla Ciebie.

Wypróbuj ten przepis, aby przekonać się, jak wyśmienicie smakuje! Cały aromat i tłuszcz z kurczaka przedostanie się do kapusty, dzięki temu mięso będzie wypieczone idealnie, a sama kapusta stanie się smacznym dodatkiem do obiadu.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 1 główka białej kapusty
  • czerwona papryka w proszku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Blaszkę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i ułóż na niej kapustę pokrojoną w plastry o grubości ok. 2 cm.

Wszystko posól i popieprz, a następnie na każdym kawałku kapusty połóż udko z kurczaka.

Przygotuj panierkę do mięsa – czosnek zetrzyj na drobnej tarce lub rozgnieć widelcem i wymieszaj z oliwą z oliwek, dodając sól, pieprz, ewentualnie zioła (suszona bazylia, kolendra, papryka). Tak przygotowaną marynatą natrzyj każdy kawałek kurczaka.

Piecz wszystko w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.  Kapusta po upieczeniu jest smacznym dodatkiem do głównego dania, możesz ją dodatkowo podsmażyć, aby nabrała jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Smacznego!