Galareta mięsna nie tylko od święta – Wpływa zdrowotnie na nasze uzębienie i elastyczność naczyń krwionośnych. Zatem do dzieła.

Galareta mięsna to tradycyjne danie towarzyszące wielu świątecznym spotkaniom. Większość z nas kojarzy ją z wielkanocnymi posiłkami oraz innymi rodzinnymi spotkaniami przy stole.

Któż nie miał okazji spróbować tego dania chociaż raz. Jednak mało kto wie, że galareta z mięsa wieprzowego posiada właściwości prozdrowotne. Mianowicie wszystko dzięki zawartości kolagenu, który przedostaje się do aromatycznego bulionu z chrząstek, tkanek i skórek, w wyniku długiego gotowania.

Kolagen pomaga osobą z problemami z więzadłami, stawami i ścięgnami. Poprawia stan kości, ujędrnia skórę oraz łagodzi objawy osteoporozy. Substancja ta wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry i całego układu mięśniowo – szkieletowego.

Dlatego warto wypróbować przepis na tradycyjną galaretę mięsną, by móc wprowadzić do diety ten niezwykły składnik.

Potrzebne składniki do przygotowania galarety mięsnej:

  • przyprawy: 4 listki laurowe, sól i czarny pieprz do smaku
  • około 3 główki czosnku
  • 2 golonki wieprzowe
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka

Sposób przygotowania galarety:

Golonki wieprzowe włóż do garnka z wodą i zagotuj. Gdy tylko zacznie pojawiać się piania zmień wodę na świeżą. Dodaj marchew wraz z pietruszką oraz przyprawy. Całość gotuj przez około 4 godziny do momentu, aż kości zaczną się oddzielać, a mięso zrobi się miękkie.

Z garnka wyciągnij warzywa oraz mięso i odłóż do wystygnięcia.

Następnie przygotuj czosnek. Dokładnie oczyść ząbki i przeciśnij je przez praskę. Przełóż go do miseczki i zalej około dwoma szklankami bulionu. Po upływie 5 minut przecedź dokładnie przez drobne sito powstały wywar oraz resztę bulionu.

Mięso z golonek wieprzowych pokrój na drobne kawałeczki. Następnie pietruszkę i marchew pokrój na kawałki i ułóż na dnie przygotowanego naczynia wraz z natką pietruszki.

Dodaj pokrojone mięso i zalej całość bulionem. Powstałe danie wstaw do lodówki na całą noc, by mogło stężeć.

Smacznie i zdrowo!