Szybki i prosty sposób na coś słodkiego. W kilka minut przygotuj deser na każdą okazję. Bez pieczenia i stresu. Będzie czekać w lodówce na gości.

Gorące, letnie dni sprzyjają sięganiu po rozmaite desery, najlepiej na zimno.

Dobrze byłoby więc zapoznać się z poniższym przepisem na wyjątkowe ciasto bez pieczenia. Jego przygotowanie zajmie nam niespełna 10 minut, a walory smakowe będą naprawdę wyjątkowe!

Lista składników niezbędnych do przygotowania deserów:

  • 250 ml mleka
  • 500 g półtłustego twarogu
  • 40 g herbatników, najlepiej z dodatkiem kakao
  • 360 ml śmietanki 18%
  • 100 g czekolady białej
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 80 g puddingu
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g mlecznej czekolady
  • foremki o wymiarach 20 na 30 cm

Przygotowanie deseru:

Przygotowanie deseru nie jest jakoś szczególnie skomplikowane, choć lista składników jest dosyć długa. Około 80 ml mleka należy wlać do naczynia. Następnie, w mleku należy moczyć herbatniki, a po namoczeniu wykładać nimi dno formy. Następnym etapem jest przygotowanie dwóch rodzajów masy.

W celu przygotowania pierwszej trzeba utrzeć na gładko twaróg wraz z cukrem. Do przygotowania drugiej z mas będą nam niezbędne śmietana, mleko oraz pudding. Należy wszystkie składniki ubić ze sobą przy pomocy miksera. Obie masy trzeba wymieszać ze sobą, aby powstał dość gęsty, jednolity krem.

Połowę przygotowanej masy trzeba wyłożyć na herbatniki w formie. Następnie, na masę wykładamy kolejne herbatniki oraz następną warstwę kremu. Poprzez podgrzanie czekolady wraz ze śmietanką uzyskamy polewę, którą można będzie udekorować nasz deser.