Co można smacznego wyczarować  ze schabu, sera i ogórka kiszonego – Niezastąpiony przepis, który króluje w mojej rodzinie od pokoleń.

Znudziły Ci się już kotlety schabowe i mielone? Czas na coś nowego i pysznego, co będzie często gościć na Twoim stole.

Roladki nadziewane serem i ogórkiem kiszonym polecają się na niedzielny obiad. Kilka składników i chęć do stworzenia pysznego dania, tylko tyle potrzebujesz.

Składniki:

  • 800g mięsa (polecamy schab, ale może być także karkówka lub filety z kurczak)
  • 100g żółtego sera (ważne, aby był twardy)
  • 3 ogórki kiszone
  • pieprz
  • sól
  • przyprawy wedle uznania

Wykonanie:

Wybrane mięso pokrój na kotlety, każdy kawałek rozbij i oprósz z obu stron solą, pieprzem i innymi przyprawami, które wybrałeś. Tak przygotowane mięso przełóż do miski i szczelnie przykryj folią spożywczą. Włóż do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotuj ogórki i ser.

Ogórki pokrój na długie ćwiartki, natomiast ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Po godzinie wyjmij mięso z lodówki. Przygotowane kawałki rozłóż, a następnie nakładaj na nie kawałek ogórka. Możesz zacząć zawijać mięso tworząc z niego roladki.

Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem i umieść w nim przygotowane mięso, je także posmaruj rozpuszczonym wcześniej masłem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne z roladkami wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut.

Następnie posyp całość startym, żółtym serem. Ponownie wstaw do piekarnika i poczekaj aż ser ładnie się rozpuści. Wyjmij naczynie z piekarnika i podaj danie do stołu. Smacznego!