Smaczna i pożywna ciepła przekąska. Pyszne zapiekanki ze zwykłego chleba. Tak przygotowanych jeszcze nie jadłaś.

Zapiekanki to danie lubiane przez zdecydowaną większość ludzi.

Ich zaletą jest to, że są szybkie w przygotowaniu. Można podać je na kolację dla całej rodziny. Przygotowane w staranny sposób będą smakować naprawdę wyśmienicie. Warto więc poznać przepisy umożliwiające zrobienie smacznych zapiekanek.

Klasyczne zapiekanki

Lista składników:

  • ok 10 kromek chleba
  • 200 g sera żółtego, najlepiej twardego
  • 2 jaja
  • 200 g kiełbasy lub szynki
  • łyżka śmietany kwaśnej
  • sól oraz inne przyprawy do smaku

Ich przygotowanie jest niezwykle proste. Wystarczy pokroić kiełbasę lub szynkę w drobną kostkę, a następnie wbić tam dwa jajka. Kolejnym etapem jest dodanie do składników kwaśnej śmietany oraz startego sera żółtego. Na końcu wszystkie składniki doprawiamy wedle uznania.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze trzeba ułożyć kromki chleba, a później równomiernie wykładać na nie nadzienie. Chleb z dodatkami pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez mniej więcej 20 minut.

Czosnkowe zapiekanki

Lista składników:

  • 150 g sera żółtego
  • 3 jaja
  • parę kromek chleba
  • 200 g szynki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypiorek
  • odrobina masła
  • 2 ząbki czosnku

Podobnie jak w przypadku klasycznych zapiekanek, zaczynamy od przygotowania blachy z papierem do pieczenia. Następnie smarujemy masłem kromki i układamy je na blaszce. Ser ścieramy, szynkę kroimy i mieszamy ze sobą.

Później wbijamy do miski z serem i szynką jajka, dodajemy posiekany szczypiorek i śmietanę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem. Na pieczywo wykładamy nadzienie i pieczemy około kwadransa w piekarniku.