Proste w przygotowaniu i pyszne. Owsiany wypiek z jabłkami to idealny pomysł na szybki deser do popołudniowej kawy.

Chcesz bez wyrzutów sumienia jeść ciasto i nie bać się, ze przytyjesz? Wypróbuj nasz przepis na ciasto owsiane z jabłkami. Jego przygotowanie potrwa dosłownie chwilę, a smak wyjątkowy smak pozostanie z Tobą na długo.

Składniki:

  • masło – 120g,
  • cukier – 160g,
  • jajka – 3 sztuki,
  • mąka pszenna – 100g,
  • płatki owsiane – 150g,
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka,
  • cynamon – 1 łyżeczka,
  • jabłka – 4 sztuki,
  • cytryna – 1 sztuka,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Masło w temperaturze pokojowej łączymy z cukrem i solą. Kolejno ubijamy przez 5 minut przy użyciu miksera. Nie przerywając ubijania dodajemy powoli jajka, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

W osobnym naczyniu, do przesianej mąki dodajemy płatki owsiane, cynamon oraz proszek do pieczenia. Mieszamy i kolejno łączymy z przygotowaną uprzednio masą. Powinniśmy uzyskać miękkie ciasto.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Delikatnie kropimy sokiem z cytryny. Na tarce trzemy skórkę z cytryny i dodajemy do ciasta. Kolejno dodajemy jabłka i dokładnie wszystko mieszamy.

Blachę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, umieszczamy w niej ciasto i równamy jego powierzchnię.  Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 45-50 minut.

Gotowość ciasta sprawdzamy przy użyciu wykałaczki. Smacznego!