Ciasto marzeń to pyszny deser, który zachwyci nie jedno podniebienie. Gotowe w kilka minut, smakuje bosko!

Ciasto marzeń to ciasto, które jest łatwe, szybkie a dodatkowo bardzo smaczne.

Żeby je przygotować nie potrzeba piekarnika, więc naprawdę jest bardzo proste i każdy sobie z nim poradzi. Idealne do popołudniowej kawki lub kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Żeby przygotować ciasto marzeń potrzebujemy:

  • 600 ml mleka
  • 220 g śmietany 30%
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 450 g herbatników
  • 3 łyżki masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • Dodatkowo opcjonalnie: parzona kawa lub rum

Wykonanie:

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Połączyć z wystudzonym budyniem. W zależności od tego jaki mamy budyń to powstanie krem waniliowy lub śmietankowy. W formie do pieczenia lub na talerzu ułożyć 1/3 herbatników. Wyłożyć połowę kremu.

Ułożyć druga warstwę herbatników i ją również pokryć kremem. Na to wyłożyć resztę herbatników. Ostatnią warstwę herbatników można skropić kawą lub rumem.  Żeby przygotować polewę należy w rondelku roztopić masło, dodać trzy łyżki ciepłego mleka, cukier puder i kakao.

Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Polać ciasto przygotowana polewą. Najlepiej smakuje kiedy postoi kilka godzin, aż herbatniki zmiękną, ale od razu po przygotowaniu również jest bardzo pyszne. Smacznego!