Zaskocz ich tą łatwą w wykonaniu, ale też i odchodzącą od rutyny ziemniaczaną chrupkością. Odbiegnij od ziemniaczków duszonych, w mundurkach, tłuczonych czy pieczonych i zanieś na stół coś co zawładnie podniebieniami wszystkich zgromadzonych.
Ziemniaki obieramy i myjemy z pozostałości piasku. Jeśli są to młode ziemniaczki wystarczy je umyć i można piec je wraz ze skórką. Kolejno przygotowane już ziemniaczki kroimy na ćwiartki.
Jest to ich najbardziej efektywna forma w tym wydaniu. Takie ćwiartki nakłuwamy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków – w kilku miejscach. Następnie myjemy natkę z pietruszki i po osuszeniu siekamy ją drobno. Czosnek najlepiej przecisnąć przez praskę, ale jeśli jej nie posiadamy można go drobno posiekać.
Do osobnej miseczki wkładamy sprasowany lub posiekany czosnek, przygotowaną pietruszkę, oliwę z oliwek, musztardę, pieprz oraz przyprawę do ziemniaków. Zawartość owej miseczki musimy dokładnie wymieszać, a następnie wrzucić do niej ziemniaczki. Obtaczamy dokładnie ziemniaczki w przygotowanej marynacie.
W naszym rękawie robimy kilka nacięć i wkładamy do niego gotowe już ziemniaczki. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180, a maksymalnie 200 stopni, kładziemy ziemniaki w rękawie na blaszce, wkładamy ją do piekarnika i czekamy około 40 – 60 minut.