Dziś przedstawimy Państwu przepis utalentowanego szefa kuchni na domową roladę z kurczaka. Życzymy wszystkim powodzenia i inspiracji!
Jeżeli chcą Państwo, by rolada była bardziej soczysta, zalecamy użycie całego kurczaka bardziej niż samego filetu. Oddzielamy mięso od kości kurczaka, pozostawiając skórę i tłuszcz. Następnie kroimy mięso. Dla przykładu pokażemy jak przygotować potrawę z niedużej ilości podudzi kurczaka.
Jeżeli planują Państwo gotować dla całej rodziny, zalecamy użycie większej ilości mięsa. Zapewniamy, że wszystkim będzie smakować tak, że nic nie zostanie! Kawałki mięsa należy posolić, nałożyć na nie cienkie plasterki czosnku i posypać lekko cukrem.
Następnie trzeba przykryć mięso folią spożywczą i delikatnie ubijać tłuczkiem. Kolejnym krokiem będzie posmarowanie mięsa musztardą. Blendujemy posiekaną bazylię, cebulę, czosnek, do tego dodajemy masło i orzechy. Zamiennie z bazylią można użyć dowolnie szpinak, koper lub pietruszkę.
Na lekko posmarowaną masłem folię kładziemy kawałki kurczaka razem z uzyskaną po blendowaniu „zieloną” pastą. Szczelnie zawijamy folię.