Mąkę wymieszać w misce. Dodaj sól do smaku.
Ugotuj ziemniaki w łupinach. Pozostawić do ostygnięcia. Obrać je i zetrzeć na drobnej tarce. Do ziemniaków dodać świeże drożdże. Cukier wymieszać z ziemniakami. Wlej trochę letniej, ciepłej wody. Ilość wody zależy od tego, ile mąka wchłonie. Pozostawić na około 15 minut.
Wymieszaj drożdże z mąką, następnie dodaj ocet i olej. Wmieszaj kminek i ugniataj rękami, aby uzyskać półmiękkie, elastyczne ciasto. Posyp mąką wierzch i spód ciasta, a następnie przykryj je czystym ręcznikiem. Odstaw ciasto na około godzinę.
Oprósz ręce mąką i uformuj ciasto w kształt bochenka, używając oprószonych mąką rąk. Połóż delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz mąką i odstaw na 15 minut. Piecz chleb w piekarniku przez 10 minut z funkcją góra+dół i włączonym wentylatorem w temperaturze 220 stopni C.