Domowe kandyzowane śliwki. Lepiej zrobić dwie porcje, bo szybko się rozchodzą.

Śliwki to jeden z pokarmów, który nawet po przetworzeniu potrafi zachować najwięcej dobroczynnych właściwości. Ze śliwek można zrobić pyszne kandyzowane owoce. Zapewni nam to idealną ilość witamin, których potrzebujemy w zimie.

SKŁADNIKI

  • 4 kg śliwek (bez pestek)
  • 1,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

PRZYGOTOWANIE

Za pomocą noża usunąć z owoców pestki. Cukier umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejsz ogień do minimum i włóż obrane śliwki do wrzącego syropu. Pozwól im się gotować przez 30 minut. Następnie, wyjmij śliwki. Użyj łyżki cedzakowej, aby usunąć śliwki. Utrzymuj syrop w cieple na kuchence, aby zgęstniał i dalej się gotował. Wymieszaj go. Wyłączyć ogień i odstawić do ostygnięcia.

Śliwki wrzucić do syropu. Podgrzej wszystko na małym ogniu. Owoce przełożyć na durszlak. Proces ten należy powtarzać, aż śliwki staną się miękkie i błyszczące. Przed ostatnim moczeniem śliwek należy dodać kwasek cytrynowy.

Kandyzowane śliwki smakują jak słodka marmolada, ale z odrobiną kwasowości. Przetrwają dłużej niż świeże śliwki, jeśli będą namoczone w cukrze i kwasku cytrynowym – naturalnym konserwancie.