Jak zrobić pyszną sałatkę z wykorzystaniem jajek i ogórków kiszonych. To będzie twój ulubiony sposób na jej przygotowanie.

Choć sałatka z jajek jest znanym daniem, każdy przyrządza ją inaczej.

Istnieje wiele wersji, które są standardowe w domu i najbardziej popularne, takie jak. W czasie świąt. Warto wypróbować również ten przepis na sałatkę jajeczną z ogórkami kiszonymi. Jest ona łatwa do wykonania z zaledwie kilku składników.

Składniki:

  • 2 jajka – ugotowane na parze,
  • 1 -2 ogórki kiszone – w zależności od ich wielkości,
  • 15 g francuskiej musztardy,
  • 20 g majonezu,
  • koperek,
  • sól do smaku,
  • czarny pieprz do smaku.

Jak przygotować:

Wymieszaj majonez z musztardą i posiekanym koperkiem, aby uzyskać sos. Posolić i popieprzyć do smaku. Ugotowane jajka pokroić w mniejszą kostkę. Powtórzyć proces z ogórkami. Wszystko połączyć.

Majonez możesz zastąpić jogurtem, lub kwaśną śmietaną, aby sałatka była lżejsza. Natomiast smak ogórka można zastąpić świeżym.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 2 ogórki kiszone
  • 20g kwaśnej śmietany, jogurtu
  • 100g twardego sera
  • musztarda francuska 15g
  • koperek,
  • pietruszka,
  • rukola,
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól według upodobań
  • Czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ogórki i jajka pokroić w mniejszą kostkę. Następnie zetrzeć ser na grubszej tarce.

Po umyciu rukoli ręcznikiem papierowym, dokładnie ją osuszamy.

Wszystkie zioła drobno posiekać, a czosnek posiekać. Doprawić sałatkę, mieszając wszystkie składniki.

Sałatki świetnie nadają się na śniadanie, obiad i kolację. Smacznego!