Genialna czosnkowa przekąska- w sam raz na ząb. Całe przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut. Nie możesz przegapić tego przepisu.

Jeżeli lubisz czosnek, nie przegap tego przepisu. Jest to niezwykle smaczna przekąska, z lekka chrupiąca i delikatnie naczosnkowana, bardzo zdrowa. Przygotujesz ją w 20 minut.

Moi goście się nią zajadają i zasypują mnie komplementami. Jest to przekąska jak znalazł na dzisiejsze czasy. Bez owijania w bawełnę, taniej się już nie da. Wystarczy zresztą spojrzeć na listę składników potrzebnych do przygotowania tego przysmaku.

Ciasto:

  • 30 dkg mąki pszennej typ 650
  • 200 ml letniej wody
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Wierzch:

  • 4 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki wody
  • żółty ser (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozpuść drożdże i cukier w 200 ml ciepłej wody i wlej do mąki. Dodaj smalec, olej i sól i wszystko wymieszaj.

Wyrób ciasto, ma być gładkie i nie przywierać do naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. Posiekaj drobno czosnek i wymieszaj z wodą i olejem. Odstaw na bok. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na stolnicę czy blat kuchenny i delikatnie rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm

Posmaruj wierzch ciasta czosnkiem wymieszanym z wodą i olejem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C piecz, aż się zarumieni.

Ostudź i pokrój na kwadraty. Można podawać na gorąco, posypane utartym serem. Obłędnie smakuje również, gdy ostygnie.

To jest prawdziwy wabik na gości! Przy tym danie na szybko, proste i pożywne. Ciasto rozpływa się w ustach, a goście w zachwycie. Można jeść je bez końca i bez końca też prawić komplementy pod adresem utalentowanej kuchareczki.