Moi goście się nią zajadają i zasypują mnie komplementami. Jest to przekąska jak znalazł na dzisiejsze czasy. Bez owijania w bawełnę, taniej się już nie da. Wystarczy zresztą spojrzeć na listę składników potrzebnych do przygotowania tego przysmaku.
Rozpuść drożdże i cukier w 200 ml ciepłej wody i wlej do mąki. Dodaj smalec, olej i sól i wszystko wymieszaj.
Wyrób ciasto, ma być gładkie i nie przywierać do naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Ma podwoić swoją objętość. Posiekaj drobno czosnek i wymieszaj z wodą i olejem. Odstaw na bok. Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je na stolnicę czy blat kuchenny i delikatnie rozwałkuj na placek o grubości około 2 cm
Posmaruj wierzch ciasta czosnkiem wymieszanym z wodą i olejem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C piecz, aż się zarumieni.
Ostudź i pokrój na kwadraty. Można podawać na gorąco, posypane utartym serem. Obłędnie smakuje również, gdy ostygnie.