Chrupiąca tortilla w połączeniu z pysznym farszem z dodatkiem sera sprawdzi się na wielu rodzinnych uroczystościach. Przepis.

Przekąska sprawdzi się zarówno na szybką kolację, jak i na wszelkie uroczystości

Danie cieszy się sporą popularnością, ponieważ szybko znika ze stołu. Pyszne i delikatnie zapiekane placki pszenne tortilli wręcz idealnie skomponują się z bogatym smakiem przygotowanego farszu. Spróbuj i przekonaj się sam, że Twoje podniebienie chcę więcej!

Składniki:

  • opakowanie placków tortilli,
  • ogórek kiszony – 1 szt,
  • szynka – ok. 300 g,
  • cebula – 2 szt. (jeśli lubisz, można więcej),
  • jajko – 2 szt,
  • twardy ser – ok. 100 g,
  • ostra lub słodka papryka – 1 szt,
  • mleko – 2 łyżeczki stołowe,
  • ketchup – 2 łyżeczki stołowe,
  • majonez lub śmietana – 100 g,
  • dowolny olej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Obraną dokładnie cebulę pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na rozgrzanej patelni do momentu, aż cebula się nie zeszkli. Następnie dodaj do całości dwie łyżeczki ketchupu. Pokrój w kostkę paprykę, szynkę oraz kiszonego ogórka.

Ser zetrzyj na tarce o oczkach ulubionej grubości. Dodaj śmietanę lub majonez i posól wszystko do smaku. Całość dokładnie wymieszaj i ułóż preferowaną porcję na każdym placku tortilli. Potem zwiń placek mocno go jednocześnie dociskając (aby składniki się nie rozleciały).

Pokrój przygotowany placek na mniejsze. Wbij jajka do miski, dodaj dwie łyżeczki mleka i roztrzep trzepaczką. Całość delikatnie posól. Teraz możesz zanurzyć kawałki tortilli w przygotowanej masie. Podsmaż całość na rozgrzanej patelni na niezbyt dużym ogniu. Poczekaj aż całość przybierze złotawy odcień.

Gotowe. Smacznego!