Naleśniki z ziołami – te są mięciutkie i pyszne. Bez mleka lub kefiru – 4-etapowy sprawdzony przepis

Naleśniki można przygotować bez mleka, te są mięciutkie i pyszne

To przepis na naleśniki na wodzie, sprawdzą się kiedy zabraknie w domu mleka czy kefiru, ale też są świetnym rozwiązaniem dla osób które mleka nie piją.

Świeże zioła dodaje się z dwóch powodów, by nadać naleśnikom elegancji i kuszącego aromatu. Do tego ciasta można użyć dowolnego nadzienia – słodkiego lub słonego.

Składniki:

  • 600 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • łyżka cukru
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • ulubione zioła (drobno posiekane)
  • pół łyżeczki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Odmierzyć 100 ml wody i rozpuścić w nich kwasek cytrynowy. Po ubiciu jaj dodać do nich 0,5 l wody, sól, cukier, sodę i jeszcze raz wszystko razem wymieszać. Do mieszanki dodać mąkę, wymieszać tak by nie było grudek odstawić na 20 minut.

Dodać kwasek cytrynowy i ulubione zioła. Wymieszać za pomocą miksera. Tak przygotowane ciasto smażyć na gorącej patelni w obu stron.

Posmaruj ulubionym nadzieniem, lub jedz takie. Smacznego!