Ponadto ryż jest z potrawą bezglutenową, co sprawia, że jest niemalże obowiązkowym składnikiem potraw dla osób uczulonych na gluten lub tam, gdzie potrzebna jest specjalna, lekka dieta.
W ubiegłych dziesięcioleciach znaliśmy przede wszystkim ryż biały, ale wraz ze wzrostem jego popularności powszechnie dostępne stały się także inne jego odmiany, jak chociażby ryż czarny czy brązowy. Przygotowanie ryżu jest proste, ale wymaga też pewnej wprawy, aby jego ziarna miały idealną konsystencję: nie były zbyt twarde ani rozgotowane.
W pierwszej kolejności ryż należy wypłukać. Najlepiej nadaje się do tego głęboka miska lub garnek. Ryż zalewamy wodą, płuczemy (mieszając rękami) i wylewamy wodę. Powtarzamy te czynność do momentu, kiedy odlewana woda będzie już nie będzie mętna.
Ostatni etap to gotowanie ryżu. Zalewamy wodą (potrzebujemy około 400ml wody) i gotujemy przez 3 minuty, dodając w tym okresie masło i sól. Po takim przygotowaniu należy wyłączyć gaz, przykryć naczynie w którym był gotowany ryż i pozostawić na około 30 minut.