Grzyby te są bogatym źródłem białka i często eksperymentuję z nowymi daniami, w których mogę je wykorzystać. Bardzo smaczną propozycją są pieczarki gotowane po hiszpańsku – z dodatkiem białego wina i czosnku. To szybkie danie, które łatwo przyrządzić.
Kroimy grzyby, czosnek i paprykę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy tyle oliwy, aby przykryć dno naczynia. Przez ok. 1 minutę smażymy na patelni paprykę i czosnek. Dodajemy grzyby i sól do smaku, całość dokładnie mieszamy.
Gdy grzyby zmiękną, dolewamy białe wino i gotujemy danie przez 5 minut do odparowania alkoholu. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i wszystko dusimy jeszcze przez 5 minut. Danie jest gotowe i może trafić na stół. Będzie smakować wszystkim domownikom.
Czosnek i papryka wzbogacają smak grzybów. Przygotowując potrawę możemy też wykorzystać małe pieczarki w całości. Takich grzybów nie trzeba kroić i wyglądają bardziej apetycznie. Smażone pieczarki to dobry pomysł na okres postu.