Pożywna sałatka na obiad. Zrób tą warzywną sałatkę, a jeszcze podziękujesz mi za ten przepis.

Czujesz czasami głód i ochotę na małą przekąskę w chłodny zimowy wieczór, ale nie masz czasu i chęci na gotowanie? Oto idealny przepis na sałatkę „Czerkasy”, którą będziesz mógł cieszyć się przez cały rok.

Sałatka ta jest bombą witaminową i świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Połączenie fasoli z słodko-kwaśnymi warzywami  to idealna kompozycja. Zdrowa, smaczna oraz możesz ją przechowywać w słoikach i mieć na wyciągnięcie ręki.

Składniki: 

  • fasola – 2 szklanki
  • papryka – 5 sztuk
  • bakłażan – 5 sztuk
  • papryczka chilli – 1 sztuka
  • cebula – 2 sztuki
  • pomidor – 1 kg
  • pietruszka – do smaku
  • czosnek – 1 sztuka
  • marchewka – 3 sztuki
  • kolendra – 2 łyżeczki
  • sól – do smaku
  • cukier – do smaku
  • ocet winny – 0,25 szklanki

Przygotowanie: 

Fasolę namocz przez noc, następnie ugotuj ją do miękkości. Paprykę oraz bakłażany pokrój w kostkę o średniej wielkości. Cebulę również pokrój na półpierścienie. Marchewki zetrzyj na tarce na oczkach o średniej wielkości. Pietruszkę, czosnek i  papryczkę chilli drobno posiekaj. Pomidory przemiel przez maszynkę do mięsa.

Cebulę podsmaż na patelni. Następnie dodaj marchewkę oraz koncentrat pomidorowy. Przygotuj głęboki garnek. Włóż do niego paprykę i bakłażana oraz gotuj je na wolnym ogniu przez czas około pół godziny, aby warzywa były miękkie. Kolejnym krokiem jest dodanie ugotowanej fasoli i kolendry.

Całość posól oraz dodaj odrobinę cukru. Sałatkę gotuj przez około 5-7 minut. Następnie dodaj ocet i dopraw do smaku.

Gotową sałatkę umieść w słoikach i zamknij je. Przykryj je kocem oraz zostaw do ostygnięcia. Aby danie przeszło wyrazistym smakiem, proponujemy ją spożyć po 3-4 dniach.