Marynowana cukinia z przepisu mojej mamy. Obłędna w smaku – lepiej zrób więcej słoików.

Przełom lata i jesieni bardzo mocno kojarzy się z przygotowywaniem zimowych zapasów.

Zbieramy wtedy warzywa prosto z ogródka i marynujemy je w słoikach, by móc cieszyć się ich smakiem w te chłodniejsze dni. Poza przetworami z ogórków bardzo często wykonujemy te oparte na cukinii. Jeżeli szukasz inspiracji na pyszny przepis oparty właśnie na tym warzywie, to mam dla ciebie idealną propozycję z sosem pomidorowym.

Przedstawiona marynata z pewnością zachwyci cię smakiem, ponieważ cukinia będzie nie tylko delikatnie pikantna, ale także chrupiąca, jednym słowem, po prostu przepyszna. Gwarantuję, że stanie się hitem w twoim domu.

Lista składników, którą znajdziesz poniżej, starczy na około 4 słoiki o pojemności 0,5 litra. Jest to bardzo łatwy przepis, który z pewnością przypadnie ci do gustu.

Wymagane produkty:

  • 1,2 kg niedużej cukinii
  • 800 ml wody
  • 125 ml przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki stołowe octu
  • 30 g soli
  • 75 g cukru białego
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście porzeczki
  • 4 liście wiśni
  • 12 sztuk ziela angielskiego
  • 1 papryczka chili
  • koperek

Sposób przygotowania: