Dzięki tej mieszance wygrasz w walce z nadwagą – bez inwestycji. Jestem zaskoczona skutecznością

Imbir jest popularną przyprawą o szerokim zastosowaniu. Tę cenną azjatycką roślinę wykorzystujemy w kuchni oraz w medycynie naturalnej.

Korzeń imbiru zawiera substancje o działaniu leczniczym: rozgrzewa, wspomaga odporność i zwalcza infekcje. Imbir stosowany jest również jako naturalny środek wspomagający odchudzanie. Imbir działa przeciwzapalnie i tonizująco.

Mieszanka imbirowo – cytrynowa nie tylko wspomoże nasz system odpornościowy, ale również zadba o smukłą sylwetkę. Jedna łyżka dziennie pomoże oczyścić organizm z toksyn i wyregulować metabolizm.

Koktajl z imbiru i cytryny to istna bomba witaminowa, działa wzmacniająco na organizm i pomaga zwalczyć wiele dolegliwości, ponieważ imbir, podobnie jak czosnek, działa jak naturalny antybiotyk. Należy jednak pamiętać, że dzienna dawka imbiru nie powinna wynosić więcej niż 5 gramów. Zbyt duże spożycie tego korzenia może spowodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe.

Przygotowanie mieszanki imbirowo – cytrynowej jest bardzo proste i szybkie.

Składniki:

  • korzeń imbiru (ok 300 – 350 g)
  • 1 cytryna
  • 100 – 200 g miodu

Korzeń imbiru umyj, osusz i posiekaj. Cytrynę umyj, obierz, pokrój na kawałki i usuń z niej pestki. Całość zmiksuj blenderem lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa.

Następnie dodaj miód i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Gotową mieszankę przelej do szklanego słoika lub zamykanego pojemnika i przechowuj w lodówce.

Tak przygotowany syrop można stosować jako dodatek do herbaty lub spożywać bezpośrednio po 1 łyżce dziennie.