Skoro mamy takie bogactwo jabłek czemu nie wykorzystać ich do upieczenia ciasta? A jeśli byłaby to pół-szarlotka, której smaku nie da się zapomnieć? Ten przepis zagwarantuje istne niebo w gębie!
Ciasto najlepiej zacząć dzień wcześniej. Wieczorem należy umyć i osuszyć suszone owoce, a następnie morele pokroić na małe kawałki. Zalać je koniakiem. Wersja bez alkoholu : zalać ciepłą herbatą. Na suchej patelni uprażyć rozgniecione orzechy i dodać cukier wymieszany z cynamonem. Wymieszać cukier z cukrem waniliowym, zacząć ubijać jajka i stopniowo dodawać cukry.
Rozpuścić masło i wlać je do masy jajecznej. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Jabłka obrać i pokroić na plastry. Posypać mąką.
Przygotować blachę do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia i nasmarowaną olejem.
Połowę ciasta wlać do jej formy i dodać również połowę uprażonych orzechów. Wyłożyć 1/2 jabłek. Odcedzone suszone owoce rozprowadzić na cieście. Czynność powtórzyć.