Rumuńskie Gołąbki – tak przygotowane uwielbia każdy. Lepsze od zwykłych. Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk

Gołąbki to danie chętnie przyrządzane w wielu krajach, choć ich przygotowanie różni się zależnie od miejsca.

Poniższa propozycja to alternatywa dla naszych swojskich gołąbków, które znamy z dzieciństwa w postaci rumuńskiej receptury.

Składniki:

  • główka świeżej kapusty
  • dowolne mięso mielone: 250 gram
  • ryż: 100 gram
  • marchew: 1 sztuka
  • cebula: 1 sztuka
  • pół szklanki wody
  • przyprawy do smaku

Sos do gołąbków:

  • starty ser żółty: 100 gram
  • pomidory: 2 sztuki
  • ząbki czosnku: 4 sztuki średniej wielkości
  • 2 łyżki śmietany
  • pęczek koperku lub pietruszki

Wykonanie

Usuń ostrożnie głąb z kapusty, następnie włóż do mikrofalówki na 7-10 minut. W ten sposób będzie łatwiej usunąć z główki liście. Opłucz kapustę pod bieżącą wodą. Zdejmij liście.