Przygotowany kefir wymieszaj razem z sodą oczyszczoną. Do całości dodaj jajko oraz olej roślinny, a następnie dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Do powstałej masy dodaj przesianą wcześniej mąkę. Ugniataj ciasto, a jeśli za bardzo klei się do rąk, możesz dodać do niego trochę wody. Pozostaw urobione ciasto na 10 – 15 minut pod przykryciem.
Podziel ciasto na mniejsze części, z których później uformujesz placuszki. Powinny mieć one 1 – 1,5 cm. Na samym środku rozwałkowanego placka ułóż przygotowany przez siebie farsz, a następnie zaklej placuszek tak, aby farsz nie wystawał na wierzch. Ulepione placuszki odstaw na kilka minut.
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż placuszki aż do zarumienienia. Przygotowane masło rozpuść (na patelni lub w mikrofali) i po usmażeniu placuszków posmaruj nim każdy z nich. W zależności od tego, czy przygotowałeś je na słodko czy na słono, możesz posypać je solą lub cukrem pudrem.