Jej duszona wersja często gości na polskich stołach, szczególnie zimą, gdy w sklepach brak świeżych, aromatycznych warzyw. I dobrze, bo jest to warzywo bogate w witaminy i składniki odżywcze, zawierające duże ilości błonnika pokarmowego.
Dziś przedstawiamy trzy przepisy na duszoną kapustę – w wersji z mięsem lub alkoholem, w akompaniamencie innych warzyw i aromatycznych przypraw. Pychota!
Przygotuj składniki:
W garnku z grubym dnem rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż kiełbasę. Gdy będzie gotowa odłóż ją na osobny talerz i na tym samym oleju podsmaż cebulę. Teraz dodawaj stopniowo przygotowaną wcześniej kapustę, czekając aż każda porcja nieco zmniejszy swoją objętość. Całość gotuj przez 5 minut.
Po tym czasie dodaj do garnka szklankę wody oraz paprykę i duś do miękkości kapusty. Pod koniec dodaj kiełbasę, szynkę, 2 łyżki przecieru pomidorowego, a także przyprawy: łyżkę cukru, pół łyżeczki pieprzu czarnego, 3 liście laurowe oraz łyżkę posiekanego koperku. Tak przygotowana kapusta najlepiej smakuje podawana na gorąco.