Pyszne ciasto, w którym się zakochasz – Jabłkowe tornado: ciasto z jabłkami w zupełnie wyjątkowym wydaniu.

Ten przepis jest na ciasto jabłkowe, które ma wyjątkowy smak. Jest łatwy i pyszny i jeszcze lepszy, gdy jest zwieńczone kremem i roztopioną czekoladą!

Składniki:

  • mąka pszenna – 2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia – 1 mała torebka
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • jajka – 2 szt.
  • jabłka – 5 szt.
  • mleko – 1 szklanka
  • cukier puder – 1 szklanka
  • cukier wanilinowy – 1 torebka
  • olej – 1/2 szklanki
  • kakao – 2-3 łyżki
  • cynamon – 2 łyżeczki
  • czekolada – 2 tabliczki
  • kwaśna śmietana – 2 szklanki
  • ulubiony dżem – do smaku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Owoce obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce. Resztę składników (oprócz śmietany, dżemu i czekolady) dokładnie wymieszać. Połączyć ciasto z jabłkami i ponownie wymieszać.

Blacha do pieczenia o wymiarach około. Blachę do pieczenia o wymiarach 30×40 cm wyłożyć masłem lub papierem pergaminowym. Wyłożyć na nią ciasto i wygładzić. Piecz blachę przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. 30 minut. Po ostygnięciu ciasta można posmarować je dżemem.

W ciepłej kąpieli wodnej rozpuść czekoladę. Możesz też zostawić trochę do dekoracji. Po ostygnięciu wymieszaj ją dokładnie z kremem.

Rozprowadź masę na całym torcie. Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto startą czekoladą.