Klopsiki z mięsa mielonego z pysznym sosem: Bardzo smaczny i niedrogi obiad. Nikt nie robi lepszych klopsików.

Ciesz się tym przepisem na klopsiki z sosem i poczęstuj członków swojej rodziny nowym daniem. Jest to idealne danie dla smakoszy! Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj cały artykuł.

Składniki:

  • 130g ryżu
  • 500g mięsa mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 100g cebuli
  • 100g marchewki
  • sól i pieprz czarny do smaku

Do przygotowania sosu potrzebne będą:

  • 50g kwaśnej śmietany
  • 50g koncentratu pomidorowego
  • 20g oleju
  • 10g słodkiej papryki
  • sól, czarny pieprz – do doprawienia wedle uznania
  • 150 ml wody

Zacznij od przygotowania:

Najpierw przygotuj dużą miskę, w której umieścisz mięso. Następnie dodaj ryż i drobno posiekaną cebulę. Aby nadać pulpetom odpowiednią konsystencję, zetrzyj marchewkę na tarce.

Dodaj marchew i przeciśnięty przez praskę czosnek do miski razem z mięsem. Na koniec dodać jedno jajko. Dobrze połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gdy masa się połączy, możesz zacząć formować klopsiki i układać je na blasze do pieczenia.

Do przygotowania klopsików potrzebny będzie sos. W tym celu wymieszaj w misce śmietanę, koncentrat pomidorowy, sól i pieprz z olejem. Aby uzyskać jednolitą konsystencję, użyj trzepaczki.

Klopsiki wkładamy na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Klopsiki są doskonałe, gdy są posypane tartym serem. Smacznego!

PRZEPIS DODATKOWY

Potrzebne będą:

  • 600g mięsa mielonego
  • 250g kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ser twardy
  • Doprawić solą i pieprzem

Sposób przygotowania:

Mięso mielone dodać do drobno posiekanej kapusty. Połączyć wszystko z posiekaną cebulą i solą.

Przed wymieszaniem wbić jedno jajko. Przygotowanie do pieczenia: Blachę do pieczenia posmarować olejem i ułożyć na niej klopsiki.

Przykryj kulki folią i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180°C w rozgrzanym piekarniku. Posypujemy kulki startym serem i pieczemy jeszcze 10 minut. Smacznego!