Przepis na szybkie i łatwe ciasto czekoladowe, którego przygotowanie zajmie tylko 15 minut. Ten tort z pewnością zadowoli każdego smakosza.

Pyszne ciasto czekoladowe, które dobrze komponuje się z kawą lub herbatą to strzał w dziesiątkę. Jest również łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Składniki potrzebne do ciasta:

  • 150g cukru
  • 250g mąki pszennej
  • 4 jajka (temperatura pokojowa)
  • 150ml oleju
  • 150ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Składniki potrzebne do polewy:

  • 300ml mleka
  • 50ml oleju
  • 30g cukru
  • 100g czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Jajka i cukier zmiksować razem. Stopniowo dodawać olej i mleko. Cały czas miksując dodajemy kakao, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Aby uzyskać jednolitą masę, dokładnie połącz wszystkie składniki. Masę przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.

Piec ciasto przez około 25 minut w temperaturze 180°. Podczas gdy ciasto się piecze, możesz przygotować polewę. Dodaj mleko do rondelka.

Dodajemy kakao w proszku i dalej gotujemy. Ostatnim składnikiem jest pokruszona czekolada. Mieszaj składniki razem przez 2 minuty. Kontynuuj mieszanie.

Pokrój ciasto na kostki, a następnie nadziej je na wykałaczkę. Polewę pozostawić do zastygnięcia na wierzchu.

Smacznego!