Krem bawarski, bo tak często jest on nazywany ma podobną gęstość, jak galaretka. Dzięki temu równie dobrze może być wykorzystywany z przeznaczeniem na masę w cieście, jak i wypełnienie naleśników.
Żółtka należy utrzepać z cukrem i chwilę gotować na małym ogniu. Wlać mleko do rondla, w celu jego podgrzania przez 10 minut. Należy pamiętać, aby mleko wlewać cienkim strumieniem oraz o niedoprowadzaniu go do wrzenia. Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę zawierającą niską zawartość tłuszczu lub jogurt naturalny ubić z ekstraktem waniliowym. Przygotować żelatynę według przepisu zawartego na opakowaniu i dodać do powstałej wcześniej mieszanki mleka i jajek. Połączyć ze sobą i odstawić.
Wcześniej przygotowaną śmietanę lub jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami. Odłożyć do lodówki na czas zastygnięcia i poczekać. Naprawdę warto! Ilość dodanej żelatyny decyduje o gęstości całego deseru. Jeśli spodobał Ci się przepis podziel się nim ze swoją przyjaciółką.