Dlaczego nie warto wylewać wody po ogórkach kiszonych – Pij przez 7 dni, a Twój organizm Ci podziękuje

Wykorzystywanie wody po kiszonych ogórkach do jako napoju może wydawać się nieco dziwne, ale wylewanie tej cennej marynaty to doprawdy istne marnotrawstwo!

O dobroczynnych właściwościach wody z popularnych kiszonek słów kilka.

Ogórki kiszone ze względu na charakterystyczny smak są często wykorzystywane w rodzimej kuchni i uchodzą za zdrowy dodatek do potraw ze względu na niską kaloryczność oraz wysoką zawartość witamin i minerałów. Podobnie jest z zalewą, w której przechowywane są ogórki.

Woda z kiszonek nie zawiera tłuszczu ani cukrów, za to jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz soli mineralnych.

Zawiera też bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają odporność i utrzymują prawidłowy poziom mikroflory jelitowej. Ten cenny napój zwalcza wolne rodniki, poprawia metabolizm i reguluje ciśnienie krwi. Pomaga również kontrolować poziom cukru we krwi, jest więc szczególnie polecany dla osób cierpiących na cukrzycę.

Czytaj dalej ——->