Przepyszne naleśniki bez mąki. Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem. Wręcz rozpływają się w ustach

Dziś niespodziewanie podam ci przepis na przepyszne naleśniki, do których przygotowania nie będziesz potrzebował mąki.

Już na wstępie brzmi to nieco intrygująco, gdyż nasz tradycyjny przepis składa się z trzech podstawowych produktów jakimi są mąka, jajka oraz mleko. Gwarantuję ci, że smak naleśników okaże się być wyjątkowy. Oto składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • mleko 1/2 litra
  • jajka 6 sztuk
  • skrobia 5 – 6 łyżek
  • olej słonecznikowy 1 łyżka
  • cukier

Nadzienie:

  • 300 gram twarogu
  • śmietana do zapiekania
  • masło do zapiekania
  • cukier według uznania

Przyrządzenie naleśników bez mąki jest nieskomplikowane i błyskawiczne. Utrzyj jajka z odrobiną cukru a następnie dodaj skrobię. Całość wymieszaj i dodaj mleko oraz olej słonecznikowy. Upewnij się, że w cieście naleśnikowym nie ma żadnych grudek a następnie odstaw na 15 minut.

W międzyczasie przygotuj patelnię, dodając olej, aby naleśniki nie przywierały do powierzchni. Po kwadransie, gdy ciasto jest już gotowe smaż naleśniki tylko z jednej strony jako, że ciasto jest delikatne i mięciutkie.

Wykonanie nadzienia

Zmieszaj twarożek z cukrem. Możesz również dodać smakołyki, które lubisz, przykładowo rodzynki, żurawinę czy sezam. Gotowe naleśniki posmaruj twarogowym wypełnieniem a następnie zwiń je w ruloniki bądź trójkąciki. Przygotuj naczynie żaroodporne układając naleśniki warstwowo. Rozpuść masło w rondelku oraz dodaj na górę wraz ze śmietaną.

Tak przygotowany smakołyk zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Smacznego!