Sałatka z kalafiora jest świetnym rozwiązaniem dla osób na diecie. Jest łatwa w przygotowaniu i zajmuje niewiele czasu. Przepis.

W przeszłości kalafior był czymś, za czym nie przepadałem. Nie był czymś, co lubiłam. Zawiera mnóstwo witamin, magnezu i mikroelementów, więc dodałem go do swojej diety.

To połączenie pozwala nam spożywać bardzo mało tłuszczu, a mimo to mieć duże ilości błonnika, białka i olejów omega-3. Kalafior jest doskonały w zapobieganiu problemom żołądkowym, przeziębieniom i cukrzycy, a także w profilaktyce nowotworowej.

Od tamtej pory pokochałam kalafiora na surowo. Jest tak pyszny i chrupiący, że chyba nawet bardziej mi smakuje na surowo niż po ugotowaniu. Według mnie surowy kalafior jest o wiele bardziej odżywczy. Moja popisowa sałatka z kalafiora i ogórka jest pyszna, a przy tym bardzo zdrowa.

Składniki:

  • 3 ogórki konserwowe
  • 400 g kalafiora
  • 2 łyżki majonezu
  • 180ml jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz i koperek według uznania

Jak przygotować:

Zetrzyj kalafiora na tarce o średnich oczkach.

Pokrój ogórki na małe kawałki i posiekaj koperek. Połączyć jogurt, majonez i zmiażdżony czosnek z pieprzem.

W misce połącz kalafiora, ogórka, koperek i przygotowany sos czosnkowy. Połączyć i doprawić solą. Sałatka jest już gotowa.

Do sałatki można dodać również inne składniki, takie jak marchew, seler lub cebulę. Do sałatki można dodać marchewkę, seler lub cebulę. Dzięki temu sałatka będzie zdrowsza. Pamiętaj, że sałatka będzie delikatniejsza, jeśli składniki będą drobno posiekane.

Sałatka z kalafiora świetnie komponuje się z każdym rodzajem mięsa. Sałatkę z kalafiora można również jeść jako przekąskę.